E-mail: hi@familyfully.com

Angelina Jolie Biografi Producer, Instruktør (1975–)

HURTIGE FAKTA
Angelina Jolie

  • Producer, instruktør
  • 4. juni 1975 (alder 47)
  • Beverly Hills High School
  • Los Angeles, Californien
  • Gemini
  • Angelina Jolie er en af Hollywoods førende skuespillerinder, kendt for film som ‘Girl, Interrupted’, ‘Salt’ og ‘Maleficent’ og for højprofilerede forhold som hendes tidligere ægteskab med skuespilleren Brad Pitt.

Hvem er Angelina Jolie?
Født i Los Angeles, Californien, den 4. juni 1975, spillede Angelina Jolie hovedrollen i HBO-biografien Gia, før hun modtog en Oscar for bedste kvindelige birolle for Girl, Interrupted. Jolie blev et af Hollywoods marquee-navne med hovedroller i film som Wanted, Mr. and Mrs. Smith, Salt og Changeling. Hun havde senere en kæmpe international blockbuster med Disneys Maleficent, som affødte en efterfølger. Jolie instruerede også filmene In the Land of Blood and Honey, Unbroken and By the Sea, hvor hun spillede hovedrollen sammen med daværende mand Brad Pitt.

Early Life and Acting Roots Skuespillerinde og humanitær Angelina Jolie Voight blev født den 4. juni 1975 i Los Angeles, Californien, af skuespilleren Jon Voight og skuespillerinden Marcheline Bertrand. Hun begyndte at optræde i en ung alder og studerede på Lee Strasberg Theatre Institute, mens hun var i de tidlige teenageår. Jolie gik senere på New York University.

Angelina Jolies film
‘Gia’ og Oscar vinder for ‘Girl, Interrupted’
I i 1990’erne blev Angelina Jolie en populær skuespillerinde. Hun gav en stjerneoptræden i tv-filmen Gia fra 1998, baseret på modellen Gia Marie Carangis korte, tragiske liv, for hvilken hun vandt en Golden Globe for bedste skuespillerinde. Hendes hurtige opstigning fortsatte med Girl, Interrupted (1999), som det oprørske medlem af en gruppe institutionaliserede teenagere, og hendes præstation resulterede i en Oscar-vinding for bedste kvindelige birolle.

‘Tomb Raider, ‘ ‘Taking Lives’, ‘Sky Captain’
I det nye årtusinde fortsatte Jolie med at påtage sig en række interessante roller. Hun portrætterede eventyreren Lara Croft i Tomb Raider-filmene (2001 og 2003), en FBI-profil i Taking Lives (2004) og en eskadronchef i Sky Captain and the World of Tomorrow (2004).

‘Hr. og Mrs. Smith,’ ‘The Good Shepherd’, ‘A Mighty Heart’
Efter at have slået sig sammen med Brad Pitt for at spille gifte snigmordere i den sexede actionfilm Mr. and Mrs. Smith (2005), spillede Jolie en forsømt, urolig socialite-hustru i The Good Shepherd (2006) og derefter en hævngerrig, monstrøs mor i en tilpasning af Beowulf (2007). Det år gav hun også en strålende præstation som Mariane Pearl, den gravide enke efter Wall Street Journal-reporteren Danny Pearl, i A Mighty Heart. Filmen var baseret på Marianes beretning om hendes mands bortførelse og mord.

‘Kung Fu Panda’, ‘Changeling’, ‘Salt’
I 2008 sluttede Jolie sig til stemmebesætning af den animerede komedie Kung Fu Panda som Master Tigress, en rolle hun senere gentog for flere efterfølgere. Det år portrætterede hun også en snigmorder i Wanted og spillede hovedrollen i den Clint Eastwood-instruerede thriller Changeling, som en mor, der efterforsker sin søns usædvanlige forsvinden og gensyn. Rollen førte til hendes første Oscar-nominering i kategorien bedste skuespillerinde. Jolie fortsatte med at tjene hovedrollen i den actionfyldte Salt (2010), om en CIA-agent, Evelyn Salt, som er på flugt efter at være blevet anklaget for at være en russisk spion. Samme år spillede hun den mystiske Elise Clifton-Ward i spionfilmen The Tourist sammen med Johnny Depp.

‘Maleficent’ og efterfølger
I 2014, skuespillerinden nød belønningen ved at forme en stor blockbuster, både med hovedrollen i og executive producerende Disneys Maleficent. Jolie portrætterede troldkvindens titelkarakter, hvor filmen antog en kvindecentreret revisionistisk tilgang til hovedskurken fra den animerede klassiker Tornerose (1959). Med amerikanske kritikere delte om Maleficents fordele, virkede projektet ikke desto mindre box office magi, og tjente omkring $240 millioner indenlandsk og yderligere $517 millioner i udlandet. Efterfølgeren, Maleficent: Mistress of Evil, kom i biografen i oktober 2019.

Instruktør: ‘In the Land of Blood and Honey’, ‘Unbroken’
Jolie begyndte også finpudse sit håndværk som instruktør. Hun fik sin debut som instruktør i spillefilmslængde med In the Land of Blood and Honey fra 2011, hvor hun så på et forhold, der var frygteligt beskadiget af den bosniske krig. Dette blev efterfulgt af 2014’s Unbroken, en biografi, der fortalte historien om den olympiske Louis Zamperinis overlevelse i en japansk krigsfangelejr. Filmen var baseret på den bedst sælgende Laura Hillenbrand-bog af samme navn og tjente mere end 163 millioner dollars på verdensplan.

‘By the Sea’, ‘First They Killed My Father’
I 2016 instruerede Jolie og spillede sammen med Pitt i kunstfilmen By the Sea, en middelhavsfortælling i langsomt tempo, der foregår i 1970’erne om et ægtepar og spændingerne i deres forhold. Året efter fokuserede hun strengt på instruktion af First They Killed My Father, baseret på en cambodjansk aktivists erindringer om at blive uddannet som børnesoldat.

Marriages and Children
Berømt for sine romancer uden for skærmen, har Jolie været gift tre gange. Hun giftede sig med Hackers-medspilleren Jonny Lee Miller i 1995. Parret blev skilt i 1999. Året efter giftede Jolie sig med den Oscar-vindende skuespiller Billy Bob Thornton. Den forening varede indtil 2003. Jolie mødte Pitt under fremstillingen af Mr. og Mrs. Smith i 2004. På det tidspunkt var Pitt gift med Friends-stjernen Jennifer Aniston, og hans affære med Jolie foranledigede deres skilsmisse, hvilket resulterede i en Hollywood-skandale, der domineret tabloids i årevis. Jolie og Pitt blev omtalt som “Brangelina”, og blev et af de mest eftertragtede Hollywood-par. I 2002 adopterede Jolie en søn fra Cambodja og kaldte ham Maddox. Tre år senere adopterede hun en datter, Zahara. I 2005 indgav Pitt papirer for at adoptere begge Jolies børn. Parrets første biologiske datter, Shiloh, blev født i Namibia i 2006. Jolie, Pitt og deres børn var rejst dertil for at undgå det medievanvid, der så ud til at følge dem, uanset hvor de gik. I marts 2007 tilføjede Angelina Jolie et nyt medlem til sin familie. Hun adopterede en 3-årig dreng fra et vietnamesisk børnehjem og kaldte ham Pax Thien. Jolie fødte derefter tvillinger, Knox Leon og Vivienne Marcheline, den 12. juli 2008 på et hospital ved havet i det sydlige Frankrig. Rettighederne til de første billeder af tvillingerne blev solgt til People og Hello! magasiner for 14 millioner dollars – hvilket gør dem til de dyreste berømthedsbilleder, der nogensinde er taget. Pitt og Jolie blev forlovede i 2012. De gled under paparazzi-radaren og slog stille og roligt sammen i en privat ceremoni omgivet af deres familie og venner den 23. august 2014 i Frankrig.

Opdelt fra Brad Pitt
I september 2016 ansøgte Jolie om skilsmisse fra Pitt og anmodede om eneforældremyndighed over deres seks børn, hvilket udløste endnu et tabloid-vanvid. Deres omstridte forældremyndighedskamp udspillede sig offentligt med påstande om, at Pitt, efter at have drukket på deres private fly, var blevet “verbalt fornærmende” og “fysisk” med Maddox. Los Angeles Department of Children and Family Services og FBI iværksatte en undersøgelse, men fandt ingen tegn på misbrug; parret fulgte med en fælles erklæring om, at de arbejdede sammen for at løse deres skilsmisse. Jolie åbnede op om deres adskillelse i en forsidehistorie i september 2017 i Vanity Fair. I interviewet sagde hun i sommeren 2016, at “ting blev svært” i deres ægteskab, men hun forsvarede deres liv sammen. “[Vores livsstil] var ikke på nogen måde negativ,” sagde hun til magasinet. »Det var ikke problemet. Det er og bliver en af de vidunderlige muligheder, vi er i stand til at give vores børn. … De er seks meget stærksindede, tankevækkende, verdslige individer. Jeg er meget stolt af dem.”

I marts 2018 rapporterede Entertainment Tonight, at skuespillerinden og humanitæren stille og roligt datede en “flot, ældre mand, der er ejendomsmægler”, selvom forholdet blev ikke anset for at være alvorlig på det tidspunkt. Et par måneder senere blev det afsløret, at Jolie var i fare for at miste den primære forældremyndighed over sine seks børn efter at have forhindret dem i at se Pitt under deres igangværende skilsmisse. Ifølge retsdokumenter erklærede dommeren i deres sag børnenes mangel på et sundt forhold til deres far “skadeligt” og truede med at tildele Pitt primær forældremyndighed, hvis tingene ikke ændrede sig. Dommeren foreslog nogle skridt, som det fraseparerede par kunne tage, herunder at give Pitt hvert barns mobiltelefonnummer, og skitserede en sommerbesøgsplan, der skulle følges med Jolie i London for at filme Maleficent 2. I august indgav Jolies juridiske team retsdokumenter, der hævdede, at hendes fraseparerede mand ikke havde “betalt nogen meningsfuld børnebidrag siden separationen”, en anklage, som Pitts side bestridte.

Humanitære indsatser
Angelina Jolie, som var en hengiven humanitær, blev gjort til en Goodwill-ambassadør for FN’s Flygtningeagentur i 2001. Hun har skabt overskrifter for sit arbejde med at skaffe hjælp til flygtninge i Cambodja, Darfur og Jordan, for blot at nævne nogle få. I 2005 modtog Jolie Global Humanitarian Action Award fra United Nations Association of the USA for sin aktivisme på vegne af flygtninges rettigheder. Hun er fortsat med at gøre opmærksom på globale problemer.

Sundhedsproblemer og kræftforebyggelse
Jolie oplevede et stort personligt tab i begyndelsen af 2007, da hendes mor døde af kræft i æggestokkene kl. 56 år efter at have bekæmpet sygdommen i mange år. Hendes bedstemor døde også af kræft. I maj 2013 annoncerede 37-årige Jolie i en artikel i New York Times med titlen “My Medical Choice”, at hun gennemgik en dobbelt mastektomi i et forsøg på at forhindre brystkræft i fremtiden. Skuespillerinden sagde, at hun besluttede at gennemgå operationen efter at have lært, at hun bærer et gen kendt som BRCA1, som øger risikoen for både bryst- og æggestokkræft. “Mine læger vurderede, at jeg havde 87 procent risiko for brystkræft og 50 procent risiko for kræft i æggestokkene, selvom risikoen er forskellig for hver kvinde,” sagde Jolie. “Når jeg vidste, at dette var min virkelighed, besluttede jeg at være proaktiv og minimere risikoen så meget, jeg kunne.” I slutningen af april 2013, tilføjede Jolie, havde hun gennemført flere måneders medicinske procedurer, inklusive en dobbelt mastektomi og genopbygningskirurgi. Den 24. marts 2015 skrev Jolie i en anden artikel i New York Times, at hun fik fjernet sine æggestokke og æggeledere den foregående uge for yderligere at reducere risikoen for kræft. “Jeg gjorde ikke dette udelukkende, fordi jeg bærer BRCA1-genmutationen, og jeg ønsker, at andre kvinder skal høre dette,” skrev Jolie. “En positiv BRCA-test betyder ikke et spring til operation. Jeg har talt med mange læger, kirurger og naturlæger. Der er andre muligheder. Nogle kvinder tager p-piller eller er afhængige af alternativ medicin kombineret med hyppige kontroller. Der er mere end én måde at håndtere ethvert sundhedsproblem på. Det vigtigste er at lære om mulighederne og vælge, hvad der er rigtigt for dig personligt.” Skuespillerinden sagde, at hun offentliggjorde sin beslutning om at hjælpe “andre kvinder i risikogruppen med at vide om mulighederne.” I sit interview i september 2017 med Vanity Fair afslørede Jolie, at hun havde udviklet Bells parese, skade på ansigtsnerven, som fik den ene side af hendes ansigt til at hænge. Hun sagde, at akupunktur hjalp hende med at komme sig helt over ansigtslammelsen.

E-mail: hi@familyfully.com