E-mail: hi@familyfully.com

Clint Eastwood Biografi (1930–)

HURTIGE FAKTA
Clint Eastwood

  • 31. maj 1930 (92 år)
  • Piemonte Junior og Senior High School, Seattle University, Oakland Technical High School
  • San Francisco, Californien
  • Clinton Eastwood Jr.
  • Gemini
  • Clint Eastwood slog sit navn fast som en populær tv- og filmskuespiller, og fortsatte med at blive Oscar-vindende instruktør af funktioner som ‘Unforgiven’ og ‘Million Dollar Baby’.

Hvem er Clint Eastwood?
Clint Eastwood fik sit store gennembrud med en hovedrolle i tv-programmet Rawhide. Derefter blev han uhyre populær ved at portrættere hårde karakterer i en række Sergio Leone-filmwesterns og Dirty Harry-serien. Eastwood har siden opnået udbredt ros for at instruere sådanne Oscar-vindende film som Unforgiven, Mystic River og Million Dollar Baby.

Early Life and Career
Eastwood blev født Clinton Eastwood Jr. den 31. maj 1930 til Clinton Sr. og Ruth Eastwood i San Francisco, Californien. Han har en yngre søster, Jeanne. Efter at have rejst og søgt arbejde i hele Californien under depressionen slog familien sig ned i byen Piemonte i Bay Area. Eastwood gik på Piedmont High School og derefter Oakland Technical High School, og dimitterede i 1949. Eastwood arbejdede under og efter gymnasiet, hvor han arbejdede som høballepresser, skovhugger, lastbilchauffør og stålovnstoker. I 1950 blev han indkaldt til den amerikanske hær og stationeret i Fort Ord på Monterey-halvøen, hvor han tjente som svømmeinstruktør. Efter sin udskrivning i 1953 snoede Eastwood sig ned til Los Angeles, hvor han tog undervisning på Los Angeles City College og arbejdede på en tankstation. Han var høj og smuk og fik en skærmtest med Universal og underskrev en kontrakt på trods af minimal skuespilerfaring. Hans første roller var bitroller i film som Revenge of the Creature og Francis in the Navy, begge udgivet i 1955. I 1958 scorede Eastwood sit store gennembrud med en stor rolle i TV Western Rawhide. Da Eastwood spillede Rowdy Yates, næstkommanderende efter Eric Flemings sporboss, gled Eastwood problemfrit ind i rollen som en ung cowboy. Hans karakter modnedes i løbet af programmets otte sæsoner, hvor Yates tog over som trail-boss mod slutningen.

Film
‘A Fistful of Dollars, ‘ ‘For et par dollars mere’, ‘The Good, the Bad and the Ugly’
I 1960’erne rejste Eastwood til Italien for at spille hovedrollen i en trio af Westerns instrueret af Sergio Leone. Rollen Eastwood indtog – den seje, lakoniske “Man with No Name” – var blevet afvist af James Coburn og Charles Bronson. Trioen af film omfattede 1964’s A Fistful of Dollars (en genindspilning af Akira Kurosawa-klassikeren Yojimbo), For a Few Dollars More (1965) og The Good, the Bad and the Ugly (1966). Disse film, som blev kaldt “spaghetti-westerns” på grund af deres italienske produktion, vandt verdensomspændende popularitet, og Eastwood blev internationalt kendt.

‘Hang ‘Em High’
Tilbage i USA Stater etablerede Eastwood sit eget produktionsselskab, Malpaso, og påtog sig igen rollen som en barsk cowboy med Hang ‘Em High (1968). Selvom han hurtigt ville forgrene sig til andre genrer og filmskabende roller, ville Eastwood være involveret i adskillige populære Westerns, herunder High Plains Drifter (1973), The Outlaw Josey Wales (1976) og Pale Rider (1985).

‘Play Misty for Me’, ‘Dirty Harry’
I 1971 spillede Eastwood hovedrollen i sin instruktørdebut, Play Misty for Me, som gav positive anmeldelser. Også det år påtog han sig karakteren Harry Callahan, en omstridt betjent i San Francisco, for Dirty Harry. Den grove, voldelige film viste sig at være umådelig populær blandt offentligheden og affødte til sidst efterfølgerne Magnum Force (1973), The Enforcer (1976), Sudden Impact (1983) og The Dead Pool (1988).

‘Thunderbolt and Lightfoot’
I denne periode tog Eastwood også omveje til komiske roller, med hovednavnet Thunderbolt and Lightfoot (1974), sammen med Jeff Bridges og Every Which Way but Loose (1978), sammen med en orangutang . I et mere seriøst og bemærkelsesværdigt udseende portrætterede han også den virkelige dømte Frank Lee Morris i Escape from Alcatraz (1979).

‘Bird’, ‘Unforgiven’
Eastwood forkælede sin kærlighed til jazzmusik, da han instruerede Charlie Parker-biografien Bird (1988), som høstede kritikerros. Han fik også priser for at instruere og spille hovedrollen i Western Unforgiven fra 1992, som vandt Oscar-priserne for bedste film og bedste instruktør. Efterfølgende skuespil-instruktørprojekter omfattede A Perfect World (1993), The Bridges of Madison County (1995), Absolute Power (1997) og True Crime (1999).

‘Space Cowboys’, Mystic River’
I august 2000 blev der udgivet endnu et instruktør- og skuespilprojekt for Eastwood, Space Cowboys, med medstjernerne James Garner, Donald Sutherland og Tommy Lee Jones. I 2003 fokuserede han sin energi bag kameraet for at instruere og score Mystic River. Denne uhyggelige film, om tidligere barndomsvenner, der er flettet sammen i en mordefterforskning, vandt Oscar-priser for stjernerne Sean Penn og Tim Robbins. Samme år blev Eastwood hædret med Life Achievement Award af Screen Actors Guild.

‘Million Dollar Baby’
I 2004 leverede Eastwood endnu en signaturpræstation med Million Dollar Baby, med hovedrollen som en aldrende boksetræner. Den kraftfulde film ryddede op på prisuddelingskredsløbet og vandt Oscar-priser for bedste film og bedste instruktør for Eastwood samt Oscars for skuespillerne Hilary Swank og Morgan Freeman.

‘Flags of Our Fathers’,’ ‘Letters from Iwo Jima’
I 2006 instruerede Eastwood to dramaer fra Anden Verdenskrig, Flags of Our Fathers og Letters from Iwo Jima. Disse ledsagende film så konflikten fra to tydeligt forskellige perspektiver: Flags of Our Fathers udforsker den amerikanske side og fortæller historien om en mands bestræbelser på at lære mere om sin fars involvering i rejsningen af det amerikanske flag ved Iwo Jima – et øjeblik fanget i et Pulitzer-prisvindende fotografi. Filmen havde en række unge Hollywood-skuespillere, herunder Ryan Phillippe, Jesse Bradford og Paul Walker. Breve fra Iwo Jima tager udgangspunkt i korrespondance fundet på øens slagmark og ser på japanske soldaters oplevelser under Anden Verdenskrig. Mens begge film høstede stor ros, høstede Letters from Iwo Jima fire Oscar-nomineringer, herunder for bedste film og bedste instruktør.

‘Changeling’, ‘J. Edgar’
Næste for Eastwood var den familiedramatiske thriller Changeling fra 2008, hvor Angelina Jolie spillede hovedrollen som mor til et kidnappet barn. Jolies karakter i filmen – som er baseret på en sand historie – har mistanke om, at det barn, der bliver returneret til hende, i virkeligheden ikke er hendes søn. Der fulgte adskillige meget anerkendte instruktørprojekter, herunder Gran Torino fra 2008 (hvor Eastwood også medvirkede), Invictus fra 2009 (med Matt Damon og Freeman som Nelson Mandela) og J. Edgar fra 2011, som indeholdt Leonardo DiCaprio som den kontroversielle tidligere FBI-direktør J. Edgar Hoover .

‘Jersey Boys’, ‘American Sniper’
Eastwood instruerede to film, der blev udgivet i 2014: Han tilpassede Jersey Boys fra Broadway-musicalen om opkomsten til berømmelse af Frankie Valli og de fire årstider. Han fulgte den biografiske film med billetsuccesen American Sniper, som skildrer Navy SEAL-agenten Chris Kyles karriere og familieliv og opnåede en række Oscar-nomineringer.

‘Sully’
Eastwood kom dernæst bag kameraet for en anden biopic, Sully. Filmen, der blev udgivet i 2016, følger piloten Chesley Sullenbergers heroiske handlinger, der landede et problemfyldt fly sikkert på Hudson-floden i 2009. Sully fik udbredt ros til både Eastwood og dets stjerne, Tom Hanks.

‘The 15:17 to Paris’, ‘The Mule’, ‘Richard Jewell’
Eastwoods næste biografiske indsats, The 15:17 to Paris og The Mule, kom begge i biograferne i 2018 til blandede anmeldelser , selvom sidstnævnte nød en solid fremvisning ved billetkontoret. Næste op var Richard Jewell (2019), baseret på historien om sikkerhedsvagten, der opdagede en bombe ved sommer-OL 1996, for kun at befinde sig i centrum af en FBI-efterforskning.

Politisk. Karriere og aktivisme
Sammen med sin meget succesrige Hollywood-karriere har Eastwood forsøgt sig med politik. I 1986 blev han valgt til borgmester i Carmel, Californien, og tjente to år. Eastwood er også kendt for at være åbenhjertig om sine politiske holdninger. Selvom han registrerede sig som republikaner tidligt i sin karriere, har han omfavnet demokratisk støtte til love om våbenkontrol og ægteskab af samme køn, og i de senere år har han portrætteret sig selv som en libertarianer. Skuespilleren skabte overskrifter, da han talte ved den republikanske nationale konvent i 2012 til støtte for sin kandidat, den tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney. Under sin fortælling henvendte Eastwood sig til en tom stol ved siden af ham, som sad en imaginær præsident Barack Obama, og sagde, at det var tid for ham at træde til side. På et tidspunkt under den usædvanlige tale lod Eastwood, som om Obama talte til ham: “Hvad vil du have, jeg skal fortælle Romney?” spurgte han stolen. “Jeg kan ikke fortælle ham at gøre det. Jeg kan ikke fortælle ham, at han skal gøre det mod sig selv.”

Personligt liv
Eastwood, der er gift to gange, har også været involveret i flere højtprofilerede affærer. Han var gift med Maggie Johnson fra 1953 til 1984, med hvem han fik to børn, Kyle (f. 1968) og Alison (f. 1972). I den tid fik han også datteren Kimber (f. 1964) med Rawhide-stuntkvinde Roxanne Tunis. Begyndende i 1975 blev Eastwood romantisk involveret med medstjernen Sondra Locke, et forhold, der endte bittert med en ægtefællesag i 1989. Mens han stadig boede sammen med Locke, fik han to børn med Jacelyn Reeves, Scott (f. 1986) og Kathryn ( f. 1988). Han og skuespillerinden Frances Fisher fik en datter, Francesca Ruth, i 1993. Omkring det tidspunkt dukkede rapporter op om en anden Eastwood-datter, født lige før starten på hans Hollywood-karriere. I 1996 giftede Eastwood sig med Dina Ruiz, en 30-årig tv-nyhedsoplæser, som fødte datteren Morgan i december. Parret gik fra hinanden i 2013, og deres skilsmisse blev afsluttet i slutningen af 2014. Et par måneder senere gik Eastwood offentligt ud med sin nye kæreste, restaurantværtinden Christina Sandera.

E-mail: hi@familyfully.com