E-mail: hi@familyfully.com

Marilyn Monroe Biografi (1926-1962)

HURTIGE FAKTA
Marilyn Monroe

 • 1. juni 1926
 • 5. august 1962
 • Los Angeles, Californien
 • Norma Jeane BakerNorma Jeane Mortenson
 • Skuespillerinden Marilyn Monroe overvandt en vanskelig barndom for at blive et af verdens største og mest varige sexsymboler. Hun døde af en overdosis af stoffer i 1962 i en alder af 36 år.

Hvem var Marilyn Monroe?
Skuespillerinden Marilyn Monroe overvandt en vanskelig barndom for at blive det. af verdens største og mest varige sexsymboler. Hendes film indtjente mere end 200 millioner dollars. Hun er kendt for sine forhold til Arthur Miller, Joe DiMaggio og muligvis præsident John F. Kennedy. Monroe døde af en overdosis af stoffer den 5. august 1962, kun 36 år gammel.

Tidligt liv og uddannelse

 • Monroe blev født d. 1. juni 1926 i Los Angeles, Californien. Monroe blev ved fødslen navngivet Norma Jeane Mortenson (senere døbt som Norma Jeane Baker). Da hun voksede op, tilbragte Monroe meget af sin tid i plejefamilier og på et børnehjem.
 • I 1937 tog en ven af familien og hendes mand, Grace og Doc Goddard, sig af Monroe i et par år. Goddards blev betalt $25 ugentligt af Monroes mor for at opdrage hende.
 • Parret var dybt religiøst og fulgte fundamentalistiske doktriner; blandt andre forbudte aktiviteter fik Monroe ikke lov til at gå i biografen. Men da Doc’s job blev overført til østkysten, havde parret ikke råd til at tage Monroe med.
 • Syve år gammel vendte Monroe tilbage til et liv i plejehjem, hvor hun blev udsat for seksuelle overgreb på flere lejligheder; hun sagde senere, at hun var blevet voldtaget, da hun var 11 år gammel. Hun droppede ud af gymnasiet i en alder af 15.
 • Monroe havde en vej ud gennem ægteskabet, og hun giftede sig med sin kæreste og købmand Jimmy Dougherty i 1942, i en alder af 16.
 • Monroe kendte aldrig sin far. Hun troede engang, at Clark Gable var hendes far – en historie, der gentages ofte nok til, at en version af den kunne få noget valuta. Der er dog ingen beviser for, at Gable nogensinde har mødt eller kendt Monroes mor, Gladys, som udviklede psykiatriske problemer og til sidst blev anbragt på en mental institution.
 • Som voksen ville Monroe fastholde, at et af hendes tidligste minder var af hendes mor, der forsøger at kvæle hende i sin tremmeseng med en pude. Monroe havde en halvsøster, som hun ikke var tæt på; de mødtes kun et halvt dusin gange.

Karriere i skuespil

 • Monroe drømte om at blive skuespillerinde som Jean Harlow og Lana Turner. Da hendes mand blev sendt til det sydlige Stillehav, begyndte hun at arbejde på en ammunitionsfabrik i Van Nuys, Californien. Det var der, hun først blev opdaget af en fotograf.
 • Da Dougherty vendte tilbage i 1946, havde Monroe en succesrig karriere som model. Det år underskrev hun sin første filmkontrakt. Med kontrakten fulgte et nyt navn og image; hun begyndte at kalde sig selv “Marilyn Monroe” og farvede sit hår blondt.
 • I begyndelsen blev Monroe ikke oprindeligt anset for at være stjerneskuespil. Hendes skuespillerkarriere tog først rigtig fart et par år senere. Med sin luftige stemme og timeglasfigur ville hun snart blive en af Hollywoods mest berømte skuespillerinder. Hun beviste sine evner ved at vinde forskellige æresbevisninger og tiltrække et stort publikum til sine film.
 • Monroe blev en meget beundret international stjerne på trods af kronisk usikkerhed med hensyn til hendes skuespilevner. Hun led af angst før optræden, som nogle gange gjorde hende fysisk syg og ofte var årsagen til hendes legendariske forsinkelse på filmoptagelser, som var så ekstrem, at den ofte irriterede hendes medstjerner og besætning.
 • “ Hun ville være den største, hvis hun løb som et ur,” sagde instruktøren Billy Wilder engang om hende. “Jeg har en tante Minnie, som er meget punktlig, men hvem ville betale for at se tante Minnie?”
 • Gennem hele sin karriere blev Monroe underskrevet og løst fra adskillige kontrakter med filmstudier.
 • I midten af 1950’erne blev Monroe træt af sprudlende, dumme blonde roller og flyttede til New York City for at studere skuespil hos Lee Strasberg på Actors’ Studio.
 • I begyndelsen af 1960’erne var Monroe imidlertid professionelle og personlige livet så ud til at være i oprør efter mislykkede forhold. Hendes sidste to film, Let’s Make Love (1960) og The Misfits (1961), var skuffelser fra billetkontoret.

Film
I løbet af hendes karriere, var Monroe’s film indtjente mere end 200 millioner dollars. Monroes mest bemærkelsesværdige film inkluderer:

‘The Asphalt Jungle’ (1950)
Monroes lille rolle i John Hustons krimidrama The Asphalt Jungle (1950) var hendes første film til at få hende meget opmærksomhed.

‘All About Eve’ (1950)
I 1950 imponerede Monroe både publikum og kritikere med sin optræden som Claudia Caswell i All About Eve, med Bette Davis i hovedrollen.

‘Niagara’ (1953)
I 1953 leverede Monroe en stjerneskabende tur i Niagara, da en ung gift kvinde var ude på at dræbe hendes mand med hjælp fra sin elsker.

‘Gentleman Prefer Blondes’ (1953)
Det nye sexsymbol blev parret med en anden bombe, Jane Russell, til hitmusicalen komedie Gentlemen Prefer Blondes. I filmen rejser to showgirls til Paris og bliver forfulgt af en privatdetektiv, hyret af faren til Monroes forlovede sammen med mange andre beundrere.

‘How to Marry a Millionaire’ (1954) )
Monroe fortsatte med at finde succes i en række lette komiske retter, såsom How to Marry a Millionaire, med Betty Grable og Lauren Bacall. De tre kvinder satte sig for at finde millionærer at gifte sig med i filmen, men de finder i stedet ægte kærlighed.

‘There’s No Business Like Show Business’ (1954)
I 1954, Monroe spillede sammen med Ethel Merman og Donald O’Connor i en anden romantisk komedie, There’s No Business Like Show Business, om et par, hvis ægteskab begynder at gå i opløsning, da ægtemanden (O’Connor) møder en hat-check-pige (Monroe).

‘The Seven Year Itch’ (1955)
Monroe spillede igen den anden kvinde i filmen The Seven-Year Itch fra 1955, om en trofast mand, der er fristet til at være utro når hans familie rejser til sommer.

‘Bus Stop’ (1956)
Efter hendes ophold i New York på Strasbergs skuespillerskole, vendte Monroe tilbage til skærmen i den dramatiske komedie Bus Stop (1956). Hun modtog mest ros for sin præstation som salonsangerinde kidnappet af en rancher, der er blevet forelsket i hende.

‘The Prince and the Showgirl’ (1957)
I 1957 medvirkede Monroe i The Prince and the Showgirl med Laurence Olivier, som også instruerede og producerede filmen. Hun dukkede ofte ikke op til optagelserne, og hendes utilregnelige opførsel på settet skabte et anspændt forhold til hendes medstjerner, besætningen og Olivier. Filmen fik blandede anmeldelser og var et billethit i Storbritannien, men ikke så populær i USA. Den problemfyldte produktion var baggrunden for filmen My Week with Marilyn fra 2011, med Michelle Williams i hovedrollen som Monroe.

‘Some Like It Hot’ (1959)
I 1959, Monroe vendte tilbage til velkendt territorium med den vildt populære komedie Some Like It Hot, med Jack Lemmon og Tony Curtis. Hun spillede Sugar Kane Kowalczyk, en sangerinde, der håber at blive gift med en millionær i denne humoristiske film, hvor Lemmon og Curtis udgiver sig for at være kvinder. Mændene, der er på flugt fra pøbelen efter at have været vidne til Skt. Valentinsdag-massakren, gemmer sig ud med et orkester, der udelukkende består af piger, med Monroe. Monroes arbejde med filmen gav hende æren som “Bedste skuespillerinde i en komedie” ved Golden Globe Awards 1959.

‘The Misfits’ (1961)
The Misfits var Monroes sidste afsluttede film. Dette eventyrdrama foregår i Nevada og genforenede Monroe med Huston (The Asphalt Jungle); Monroe spillede hovedrollen over for Gable og Montgomery Clift. I filmen falder Monroe for Gables cowboy, men kæmper mod ham om nogle vilde mustangers skæbne.

‘Something’s Got to Give’ (1962)
I 1962, Monroe blev afskediget fra Something’s Got to Give – medvirkende Dean Martin – for at gå glip af så mange dages optagelser. Ifølge en artikel i The New York Times hævdede skuespillerinden, at fraværet skyldtes sygdom. Martin afviste at lave filmen uden hende, så studiet skrinlagde billedet.

Ægtefæller og elskere
Monroe havde tre ægtemænd i sin levetid: James Dougherty (1942-1946) ); Joe DiMaggio (1954) og Arthur Miller (1956-1961). Hun huskes også for sine romantiske forhold til Marlon Brando, Frank Sinatra, Yves Montand og instruktøren Elia Kazan.

Den 19. juni 1942 giftede 16-årige Monroe sig med Dougherty, en 20-årig handelsflåde. Dougherty boede ved siden af en ven af Monroes mor; han foreslog, at han kunne gifte sig med Monroe, så hun ikke blev sendt til et børnehjem eller et andet plejehjem. Da de giftede sig, var Monroe lige fyldt 16, og parret havde kun været kærester i et par måneder. Efter Monroes karriere begyndte at tage fart, søgte hun en hurtig skilsmisse i september 1946. “Jeg har aldrig kendt Marilyn Monroe, og jeg hævder ikke at have nogen indsigt til hende den dag i dag. Jeg kendte og elskede Norma Jean,” sagde Dougherty senere.

I 1954 var Monroe gift med baseball-storen DiMaggio i ni måneder. Efter hendes død fik DiMaggio som berømt røde roser leveret til sin krypt i de næste 20 år. Monroes længste ægteskab var med dramatikeren Miller. De mødtes første gang i 1950 til en fest og begyndte senere at udveksle breve. De mødtes igen, da Monroe flyttede til New York i 1955, og de indledte en affære, mens hun stadig var gift med DiMaggio. De giftede sig den 29. juni 1956. Med det samme begyndte parret at få problemer. Monroe oplevede to aborter og en ektopisk graviditet. Efter at Miller og Monroe var begyndt at arbejde sammen om, hvad der ville have været hendes sidste film, The Misfits, blev de skilt den 20. januar 1961.

Marilyn Monroe og JFK
Der har også været rygter om, at Monroe var involveret med præsident John F. Kennedy og/eller hans bror Robert Kennedy omkring hendes død. Den 19. maj 1962 lavede Monroe sin nu berømte optræden ved John F. Kennedys fødselsdagsfejring og sang “Happy Birthday, Mr. President.” Øjeblikke senere dukkede præsident Kennedy op på scenen og sagde: “Jeg kan nu trække mig tilbage fra politik efter at have fået ‘Happy Birthday’ sunget for mig på sådan en sød, sund måde.”

Død
Monroe døde i hendes hjem i Los Angeles den 5. august 1962, kun 36 år gammel. En tom flaske sovepiller blev fundet ved hendes seng. Der har været nogle spekulationer gennem årene om, at hun kan være blevet myrdet, men årsagen til hendes død blev officielt dømt som en overdosis af stoffer. onroe blev begravet i sin yndlings Emilio Pucci-kjole, i det, der var kendt som en “Cadillac-kiste” – den mest avancerede kiste, der findes, lavet af kraftig solid bronze og foret med champagnefarvet silke. Strasberg holdt en hyldest foran en lille gruppe venner og familie. Hugh Hefner købte krypten direkte ved siden af Monroe’s. Monroe ejede et hus før det sidste år af hendes liv og havde overraskende få ejendele. Et, hun værdsatte, var et autograferet foto af Albert Einstein, som inkluderede en inskription: “Til Marilyn, med respekt og kærlighed og tak.”

E-mail: hi@familyfully.com