E-mail: hi@familyfully.com

Tom Cruise Biografi (1962–)

HURTIGE FAKTA
Tom Cruise
3. juli 1962 (60 år)
Syracuse, New York
Cancer

Skuespiller Tom Cruise er stjernen i adskillige billetsucceser, herunder ‘Risky Business’, ‘A Few Good Men’, ‘The Firm’, ‘Jerry Maguire’ og ‘Mission: Impossible’-serien.

Hvem er Tom Cruise?
Tom Cruise er en amerikansk skuespiller kendt for sine roller i ikoniske film gennem 1980’erne, 1990’erne og 2000’erne, såvel som sine højt profilerede ægteskaber med skuespillerinderne Nicole Kidman og Katie Holmes. Efter at have udviklet en interesse for skuespil under gymnasiet, steg han til berømmelse med sine stjernedrejninger i Risky Business og Top Gun. Cruise fik senere anerkendelse for sit arbejde i hitfilmen Jerry Maguire and the Mission: Impossible franchise.

Early Life
Thomas Cruise Mapother IV, bedre kendt som Tom Cruise, blev født den 3. juli 1962 i Syracuse, New York, af Mary og Thomas Mapother. Cruises mor var amatørskuespillerinde og skolelærer, og hans far var elektroingeniør. Hans familie flyttede meget rundt, da Cruise var barn, for at imødekomme sin fars karriere. Cruises forældre blev skilt, da han var 11, og børnene flyttede med deres mor til Louisville, Kentucky, og derefter til Glen Ridge, New Jersey, efter hun giftede sig igen. Ligesom sin mor og tre søstre led Cruise af ordblindhed, hvilket gjorde akademisk succes svært for ham. Han udmærkede sig dog inden for atletik og overvejede at forfølge en karriere inden for professionel brydning, indtil en knæskade satte ham på sidelinjen under gymnasiet.

I en alder af 14 meldte Cruise sig ind på et franciskanerseminar med tanker om at blive præst, men han rejste efter et år. Da han var 16, opfordrede en lærer ham til at deltage i skolens produktion af musicalen Guys and Dolls. Efter at Cruise vandt hovedrollen i Nathan Detroit, befandt han sig overraskende hjemme på scenen, og en karriere blev født.

Film

‘Taps’, ‘The Outsiders’ ‘
Cruise satte en 10-årig deadline for sig selv, hvor han kunne opbygge en skuespillerkarriere. Han forlod skolen og flyttede til New York City, hvor han kæmpede sig igennem audition efter audition, før han fik en optræden i Endless Love fra 1981 med Brooke Shields i hovedrollen. Omkring samme tid fik han en lille rolle i militærskoledramaet Taps (1981), med Sean Penn i hovedrollen. Hans rolle i Taps blev opgraderet efter instruktør Harold Becker så Cruises potentiale, og hans præstation fangede opmærksomheden hos en række kritikere og filmskabere. I 1983 optrådte Cruise i Francis Ford Coppolas The Outsiders, som også spillede Emilio Estevez, Matt Dillon og Rob Lowe – alle fremtrædende medlemmer af en gruppe unge skuespillere, som underholdningspressen kaldte “Brat Pack”. Filmen blev ikke godt modtaget, men den gjorde det muligt for Cruise at arbejde sammen med en anerkendt instruktør på et højtprofileret projekt.

‘Risky Business’
Hans næste film, Risky Business (1983), indtjente 65 millioner dollars. Det gjorde også Cruise til en meget genkendelig skuespiller – ikke mindst takket være en mindeværdig scene med den unge stjerne, der dansede i sit undertøj.

‘Top Gun’
I 1986 , efter to års pause udgav den spirende skuespiller den store fantasyfilm Legend, som klarede sig dårligt i billetkontoret. Samme år blev Cruises A-liste-status dog bekræftet med udgivelsen af Top Gun, som medvirkede Kelly McGillis, Anthony Edwards og Meg Ryan. Den testosteron-drevne action-romance, sat på baggrund af en eliteflyveskole, blev den mest indbringende film i 1986.

‘The Color of Money’, ‘Rain Man’ og ‘Born on the Fourth of July’
Cruise fulgte Top Guns enorme succes med en række både anmelderroste og kommercielt succesfulde film. Han spillede først hovedrollen i The Color of Money (1986) med medskuespilleren Paul Newman, og fortsatte derefter med at arbejde sammen med Dustin Hoffman på Rain Man (1988). Cruises næste rolle, som Vietnam-veteranen Ron Kovic i biografien Born on the Fourth of July (1989), gav ham en Oscar-nominering og en Golden Globe for bedste skuespiller.

‘A Few Good’ Men, ‘The Firm’ og ‘Interview with a Vampire’
I 1992 beviste Cruise endnu en gang, at han kunne holde sig selv over for en skærmlegende, da han spillede hovedrollen sammen med Jack Nicholson i militærets retssal drama Et par gode mænd. Filmen indtjente mere end 15 millioner dollars sin første weekend og opnåede Cruise en Golden Globe-nominering. Han fortsatte med at demonstrere sin succes som en førende mand med The Firm (1993) og Interview with a Vampire (1994), som medvirkede Brad Pitt.

‘Mission: Impossible’, ‘Jerry McGuire’
Dernæst ramte Cruise det store lærred med to kæmpehits – blockbusteren Mission: Impossible (1996) på 64 millioner dollars, som stjernen også producerede, og den meget roste Jerry McGuire (1996), instrueret af Cameron Crowe. For sidstnævnte opnåede Cruise en anden Oscar-nominering og Golden Globe for bedste skuespiller.

‘Eyes Wide Shut’, ‘Magnolia’
Cruise og daværende kone Kidman tilbragte det meste af 1997 og 1998 i England på at optage Eyes Wide Shut, en erotisk thriller, der ville blive instruktør Stanley Kubricks sidste film. Filmen udkom i sommeren 1999 til blandede anmeldelser, men det år fik Cruise større succes med udgivelsen af Magnolia. Hans præstation som en selvsikker sexguru i ensemblefilmen gav ham endnu en Golden Globe-pris og en Oscar-nominering for bedste mandlige birolle.

‘Vanilla Sky’, ‘The Last Samurai’
Cruise medvirkede derefter i det længe ventede kæmpehit Mission: Impossible 2 i 2000 sammen med Anthony Hopkins, Thandie Newton og Ving Rhames. I 2002 medvirkede han i Vanilla Sky, hans andet samarbejde med Crowe, samt Steven Spielbergs Minority Report. Året efter rejste Cruise til Australien for at optage krigseposet The Last Samurai på 100 millioner dollars, hvilket gav ham endnu en Golden Globe-nominering.

‘War of the Worlds’
Cruise beviste, at han forblev et toptræk ved at spille hovedrollen i den Spielberg-instruerede genindspilning af science-fiction-klassikeren War of the Worlds (2005), som indtjente mere end 230 millioner dollars ved billetkontoret. Hans næste indsats, Mission: Impossible 3 (2006), scorede også godt hos publikum. Cruise blev dog mødt af et professionelt tilbageslag i august, da Paramount Pictures afsluttede sit 14-årige forhold til skuespilleren. Selskabets formand nævnte Cruises uberegnelige adfærd og kontroversielle synspunkter som årsagen til splittelsen, selvom brancheeksperter bemærkede, at Paramount mere sandsynligt afsluttede partnerskabet på grund af Cruises høje indtjening fra Mission: Impossible-franchisen. Cruise kom hurtigt tilbage, og den 2. november 2006 annoncerede han sit nye partnerskab med filmdirektør Paula Wagner og United Artists filmstudie. Deres første produktion som et hold, det politiske drama Lions for Lambs (2007), viste sig at være en kommerciel skuffelse på trods af et stærkt cast, der omfattede Meryl Streep og Robert Redford.

‘Tropic Thunder’ Cruise tog en pause fra vægtigt materiale og glædede publikum med sin optræden i komedien Tropic Thunder (2008). På trods af hans relativt lille rolle i en film, der indeholdt Robert Downey Jr. og Ben Stiller, skilte Cruise sig ud ved at sløre sit varemærke gode udseende for at spille en skaldet, overvægtig filmstudieleder.

‘Valkyrie, ‘ ‘Rock of Ages’
I december 2008 udgav Cruise sit andet projekt gennem United Artists. Filmen, Valkyrie, var et drama fra Anden Verdenskrig om et plot om at myrde den tyske leder Adolf Hitler. Cruise spillede hovedrollen som en tysk hærofficer, der blev involveret i sammensværgelsen. Cruise vendte tilbage til en af sine mest populære franchises i 2011 med Mission: Impossible—Ghost Protocol. Da han brød ind på nyt territorium, medvirkede han derefter i musicalen Rock of Ages fra 2012. Selvom Cruise modtog nogle positive anmeldelser for sin præstation som rockstjerne, lykkedes det ikke filmen at tiltrække meget af et publikum.

‘Jack Reacher’, ‘Edge of Tomorrow’
For at vende tilbage til sine almindelige actionrødder spillede Cruise hovedrollen i kriminaldramaet Jack Reacher fra 2012, baseret på en bog af Lee Child. Derefter stod han for et par science-fiction-eventyr, Oblivion (2013) og Edge of Tomorrow (2014). Veteranskuespilleren viste ingen tegn på at blive langsommere og leverede i 2015 sin sædvanlige højenergipræstation i den femte del af sin blockbuster-serie, Mission: Impossible—Rogue Nation.

Seneste film og kendte franchise.
I 2016 gentog Cruise rollen som Jack Reacher for Never Go Back. Derefter stod han i hovedet for en genstart af The Mummy (2017), som optrådte respektabelt ved billetkontoret, men blev hårdt ramt af kritikere, før han senere samme år fik bedre anmeldelser for krimi-thrilleren American Made. 2018 bragte en tilbagevenden til velkendt territorium for Cruise, der medvirkede i Mission Impossible—Fallout den sommer. Forud for udgivelsen tweetede han et foto for at markere dag 1 i produktionen af den længe ventede efterfølger Top Gun: Maverick, der er planlagt til en udgivelse i juni 2020.

Scientology and Personal Life Cruise giftede sig med skuespillerinden Mimi Rogers i 1987. Det var gennem Rogers, at skuespilleren blev studerende i Scientology, religionen grundlagt af forfatteren L. Ron Hubbard. Cruise gav kirken æren for at helbrede hans ordblindhed, og han blev hurtigt en af dens førende fortalere. Men mens hans åndelige liv blomstrede, sluttede hans ægteskab med Rogers i 1990. Samme år lavede Cruise racerbilsdramaet Days of Thunder sammen med Kidman. Selvom filmen var upopulær blandt både kritikere og fans, havde de to hovedrolleinnehavere ægte kemi. Juleaftensdag 1990, efter et kort frieri, giftede Cruise og Kidman sig i Telluride, Colorado.

Skmisse fra Kidman
I store dele af 1990’erne befandt Cruise og Kidman sig selv. ihærdigt forsvare lykken og legitimiteten af deres ægteskab. De anlagde to forskellige retssager mod tabloidpublikationer for historier, de anså for injurierende. I hvert tilfælde modtog parret en offentliggjort tilbagetrækning og undskyldning sammen med et stort pengeforlig, som de donerede til velgørenhed. Parret har to børn, Isabella og Connor. Den 5. februar 2001 annoncerede Cruise og Kidman deres adskillelse efter 11 års ægteskab. Parret nævnte vanskelighederne forbundet med to skuespillerkarrierer og mængden af tid tilbragt fra hinanden, mens de arbejdede. Efter skilsmissen datede Cruise kortvarigt sin Vanilla Sky-kollega Penelope Cruz, efterfulgt af et meget omtalt forhold med skuespillerinden Katie Holmes. En måned efter, at hans bånd til Holmes blev offentlige, bekendte Cruise sin kærlighed til skuespillerinden i en nu berømt optræden på The Oprah Winfrey Show, hvor han hoppede på Winfreys sofa og råbte “Yes!”

Ægteskab med Katie Holmes
I juni 2005, efter to måneders frieri, friede Cruise til Holmes på en restaurant på toppen af Eiffeltårnet. I oktober meddelte de, at de ventede deres første barn sammen. Det forhastede frieri og overraskelsesgraviditeten blev hurtigt tabloid sladder. Men Cruise skabte endnu større overskrifter det år som en åbenhjertig fortaler for Scientology. Han kritiserede åbent den tidligere medstjerne Brooke Shields for at have brugt antidepressiva under sin bedring efter fødselsdepression. Han fordømte også psykiatrien og moderne medicin og hævdede, at Scientologi havde nøglen til sand helbredelse. Cruises udtalelser førte til et heftigt skænderi med nyhedsankeret Matt Lauer på The Today Show i juni 2005, som Cruise senere undskyldte for. I 2006 bød Cruise og Holmes datteren Suri velkommen til verden. Det år blev de gift på et italiensk slot, med kendte Will Smith, Jada Pinkett Smith, Jennifer Lopez og Victoria og David Beckham blandt de fremmødte. Historiebogsromantikken ville dog ikke holde, og i juni 2012 annoncerede parret deres separation.

E-mail: hi@familyfully.com